A Mozilla böngészőprogram telepítése

2002. december 23.

Az itt leírtak érvényesek, függetlenül attól, hogy hol van a számítógépünk (mindegy, hogy a SOTE hálózatában vagyunk, vagy azon kívül). Ha olyan gépről van szó, amelyiknek lassú az Internet kapcsolata, akkor célszerű a Mozilla programot előzőleg a munkahelyen CD-re írni, és erről installálni, mert a 10-11 MB letöltése egyébként nagyon sokáig tarthat.

1. lépés: a program letöltése és installálása

A program letölthető a http://xenia.sote.hu/ftp/mozilla/ címről, vagy a Mozilla project hivatalos websitejáról: http://www.mozilla.org.

A letöltött program elindításával kezdődik meg a telepítés.

2. (nagyon ajánlott) lépés: a NET Certificate Authority tanúsítványának elfogadása

A program installálása után írjuk be a net.sote.hu címet, erre a következőt látjuk:

Kattintsunk a "NET CA elfogadása" pontra! Ekkor a következőt fogjuk látni:

Itt kattintsunk a "NET CA tanúsítványa" linkre. Erre a következő ablak jelenik meg:

Pipáljuk ki mindhárom kis négyzetet, és kattintsunk az OK gombra. Ezután már beléphetünk a levelezési szolgáltatásba.

3. lépés: belépés a levelezőrendszerbe web böngészővel

Belépéskor a következő üzenetet kapjuk:

A szöveg arra figyelmeztet, hogy a továbbiakban titkosított csatornát használunk. Erre a figyelmeztetésre szerintem semmi szükség, az nem veszedelmes ha az adatforgalom mostantól nem hallgatható le. (A fordított esetre majd - amikor titkosított oldalakról hirtelen titkosítatlanra lépünk - viszont érdemes lesz megtartani a figyelmeztetést.). Ezért azt javaslom, hogy az OK gomb lenyomása előtt töröljük ki a kis pipát az ablakban.

Ezt követően válasszuk ki a használni kívánt nyelvet:

Az üdvözlő üzenet a kívánt nyelvre vált. Ezt követően írjuk be a login nevünket és jelszavunkat. Ekkor a következő üzenet jelenik meg:

Nem mindegy mit válaszolunk. Ha ahhoz a géphez, amit használunk gyakorlatilag nem fér hozzá más és lusták vagyunk a jelszót mindig beírni, akkor választhatjuk a "Yes" gombot. Ha a "No" gombot választjuk, akkor a jövőben is kérdezősködni fog a program. Legbiztonságosabb az "Never for this site" választás, ami ugyan azzal jár, hogy mindig be kell írni a jelszót, de ez igazán nem nagy fáradság.

Ezután már bejutunk a levelezésbe, sikerrel telepítettük és konfiguráltuk a mozilla böngészőprogramot:

Mi történik, ha kihagyjuk a 2. lépést?

Ha a főoldalon rögtön a "Belépés a levelezőrendszerbe" menüpontra kattintunk, ilyen üzenet fogad:

Ennek az az oka, hogy a levelezés teljes rendszere titkosított csatornán zajlik, és a mozilla nem ismeri a szerver biztonsági tanúsítványát (pontosabban az azt kiadó Certificate Authority-t). Elvileg az is elég, ha az "Accept this certificate permanently" kijelölése után az OK gombra kattintunk, de abban az esetben, ha a NET CA tanúsítványát fogadjuk el, akkor a NET-ben titkosítással műdödő más szerverekkel is gond nélkül kommunikálhatunk a jövőben.


Tornoci Laszlo
Last modified: Mon Dec 23 14:40:22 CET 2002