A Firefox böngészőprogram telepítése és beállítása

Az alábbiakban feltételezzük, hogy a programot olyan gépre telepítjük, melyen windows XP (vagy NT vagy 2000) fut, azaz olyan rendszer, ahol van kitüntetett, ún. adminisztrátori jogokkal rendelkező felhasználó. Windows 95, 98, ME alatt nincsen különbség az egyes felhasználók jogosultsága között. A képeken a Firefox magyar verziójának telepítését látjuk magyar Windows XP-re.

A program legfrissebb változata (mind angol, mind pedig magyar nyelvű változatban, windows, macintosh és linux platformokra) rendszerint letölthető a http://xenia.sote.hu/ftp/mozilla/firefox/ címről. A Mozilla project hivatalos website-ja egyébként: http://www.mozilla.com. A magyar változatokat a http://mozilla.fsf.hu címen találjuk meg.

Telepítés

A telepítéshez az adott gépen adminisztrátori jogokra van szükség, ezért ilyen jogú felhasználóként jelentkezzünk be (rendszergazda, administrator) a munka megkezdése előtt. Ha olyan felhasználó nevén léptünk be, aki a "kiemelt felhasználó" ("power user") csoportban van, akkor szintén adminisztrátori jogaink vannak, tehát így is elvégezgetjük a telepítést. Indítsunk el egy böngészőprogramot (pl. az Internet Explorert) és írjuk be a "net.sote.hu" címet. Erre a következőt fogjuk látni:

A lap alja táján kattintsunk a "Mozilla programok tükrözése a SOTE-n" szövegre, majd válasszuk ki a Firefox program telepíteni kívánt verzióját (a a "win" a windowson futó program, az "en_US" ill. a "hu_HU" az angol ill. a magyar nyelvű változat).

Végül kattintsunk a "Firefox Setup n.m.exe" szövegre, ahol n és m helyén a kiválasztott verziószám áll:

Ezután kattintsunk a "Megnyitás" gombra (vagy mentsük le a telepítőprogramot, és indítsuk el):

Erre elindul a telepítőprogram. Kattintsunk a "Tovább" gombra:

Jelöljük ki az "Elfogadom a licencszerződés feltételeit" szöveget, majd kattintsunk a "Tovább" gombra:

Ha megfelel az alapértelmezett telepítési hely, akkor ismét kattintsunk a "Tovább" gombra:

Ezt követően a telepítés lezajlik. Most kattintsunk a "Befejezés" gombra:

Ezzel a telepítés befejeződött. A levelezőrendszer használatához ez elegendő, másra nincs szükség. Ha azonban a Firefoxot alapértelmezett böngészőprogramként kívánjuk használni (célszerű ezt tenni, mert a Firefoxban kevés súlyos, biztonsági hibát találtak, ill. ezek javítása igen gyors), akkor ezen a ponton érdemes további kiegészítéseket (ún. plugin modulokat) telepíteni. Sok ilyen van, a Flash, Java, Quicktime és Acrobat reader modulokat azonban feltétlenül érdemes installálni. Ezeket megtaláljuk a https://addons.mozilla.org/ oldalon, vagy a Google-ban a "Firefox" és a "plugin" vagy "add-on" szavakra keresve. Számos kiváló ún. addon modult is találunk, melyek az alapértelmezett böngészőfunkciókat egészítik ki, vagy változtatják meg. Ezután már nincs szükségünk adminisztrátori jogokra, ha "Rendszergazda" vagy "Administrator" felhasználóként végeztük a telepítést, akkor jelentkezzünk ki.

Beállítások

A beállításokat minden felhasználó számára külön kell elvégezni. Ehhez az adott felhasználó nevén lépjünk be.

A frissen telepített böngészőprogram el is indul. Az első induláskor megkérdezi, hogy szeretnénk-e a firefoxot alapértelmezett böngészőprogramként használni. (Ez azt jelenti, hogy pl. html állományra kattintva melyik program induljon el.) Válasszunk kedvünk szerint, de célszerű kivenni a pipát az "Ellenőrzés elvégzése a Firefox minden indításakor" szöveg elől, hogy többet ne kérdezze meg ugyanezt a kérdést a program.

A Firefox alapértelmezetten egy Google keresőablakkal indul. A "Bevezetés" menüpont a Firefox programról ad további információkat, a "Friss hírek"-re kattintva pedig egy dinamikusan változó listát kapunk, melynek tagjai a legfrissebb hírekre mutatnak.

Célszerű a leggyakrabban használt egyetemi linkek számára egy külön csoportot létrehozni a menüsorban. A jobb egérgombbal kattintsunk a "Friss hírek"-től jobbra az üres részre, és a felbukkanó lehetőségek közül válasszuk ki az "Új mappa"-t:

A mappa neve legyen pl. "SOTE":

Ekkor az OK gombra kattintva ezt fogjuk látni:

Most kattintsunk a jobb egérgommbal a SOTE feliratra és válasszuk ki a felbukkanó lehetőségek közül az "Új könyvjelző"-t:

Névnek írjuk be a NET levelezést, helynek pedig, hogy "http://net.sote.hu":

Ha már itt vagyunk, célszerű több egyetemi linket is fölvenni a listába, de a levelezés már könnyen elindítható a SOTE mappára kattintva, majd a "NET levelezés"-t kiválasztva:

A beállításokat a felső menüsorban az "Eszközök"-re kattintva találjuk meg:

Itt pl. beállíthatjuk, hogy mi legyen a kezdőoldal, ami automatikusan megjelenik a Firefox indításakor:

A levelezés zavartalan használatához importáljuk a NET Certificate Authority biztonsági tanusítványát (ennek hiányában a levelezőrendszerbe való belépéskor minduntalan figyelmeztést fogunk kapni, miszerint a net.sote.hu tanúsítványa nem megfelelő). A net.sote.hu oldal alján keressük meg a "NET CA elfogadása" szöveget, és kattintsunk rá:

Ezen az oldalon bővebb magyarázatot olvashatunk arról, hogy miről is van szó. Kattintsunk a középen levő, a "NET CA tanúsítványa" szövegre:

A felbukkanó ablakban bal oldalon pipáljuk ki mindhárom kis négyzetet, majd kattintsunk az OK gombra:

Ezt követően már tulajdonképpen készen állunk a NET levelezőrendszerébe való bejelentkezésre. Hívjuk be ismét a net.sote.hu oldalt:

Az oldalon kattintsunk a "Belépés a levelezőrendszerbe" szövegre. A felbukkanó ablak csak arra figyelmeztet, hogy a net.sote.hu gép azonosítása megtörtént, és a további adatforgalom titkosítva zajlik. Kattintsunk az OK gombra!

Most már a kérdéses felhasználó (akinek a nevében beléptünk a windowsba) nevével és jelszavával be lehet jelentkezni:

A felbukkanó ablakban kiválaszthatjuk, hogy a Firefox megjegyezze-e a belépéshez szükséges felhasználói nevet és jelszót (Megjegyzés), ne jegyezze meg, sőt sose kérdezze többet ugyanezt (Ezen a webhelyen soha), vagy most ne jegyezze meg, de azért legközelebb tegye fel ugyanezt a kérdést (Most nem). Ha a windowsba való belépéshez kell jelszó, és minden, a gépet használó személynek külön felhasználói neve/jelszava van, akkor ez elég védelmet nyújt, ilyenkor célszerű a Firefoxszal megjegyeztetni a levelezéshez szükséges login nevet és jelszót. Célszerű persze beállítani egy képernyővédőt, ami csak a jelszó begépelésével oldható, arra az esetre, ha a felhasználó otthagyja a gépét anélkül, hogy kijelentkezne. Érdemes azért tudni, hogy a Firefox alapértelmezett esetben úgy menti el a jelszavakat, hogy azok (a felhasználó által) később megnézhetők. Be lehet azonban állítani egy ún. mesterjelszót, amit be kell gépelni, mielőtt a korábban elmentett jelszavainkat a gép megjeleníti. Ilyen mesterjelszót azért célszerű beállítani (Eszközök, Beállítások, Adatvédelem, Jelszavak, Mesterjelszó beállítása).

Ezután már megjelenik a levelezőrendszer:

Frissítések

Régebben ehhez egyszerűen el kellett indítani a program új verziójának telepítését. Az új verzió mindig megőrzi a régi felhasználói beállításokat. Az 1.5-ös Firefox verzió óta a programból lekérdezhető, hogy van-e új verzió, ill. a telepítés is elindítható (Súgó, Frissítések keresése).


Tornóci László
Last modified: Thu Mar 23 15:23:04 CET 2006